Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (2023)

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (1)

 • door Austin Peng
 • 20 december 2020
 • Categorie: Blog

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (2)

Brons en messing zijn legeringen van metaal en worden tegenwoordig veel gebruikt in de verwerkende industrie. Beide metalen worden vanwege hun duidelijke roodachtige kleur rode metalen genoemd. Brons en messing bevatten een wisselend aantal andere elementen en daardoor bestaan ​​ze met verschillende eigenschappen. Omdat het een legering van koper is, bestaat messing meestal uit koper en zink, terwijl brons meestal is gemaakt van koper en tin.

Deze twee metalen hebben vergelijkbare eigenschappen, maar het is nodig om beide te onderscheiden voor een juist gebruik. Als gevolg hiervan richt dit bericht zich op het maken van vergelijkingen met behulp van hun kenmerken, eigenschappen en voordelen.

Laten we eerst eens kijken wat Brons en Messing is

Om messing en brons met elkaar te kunnen vergelijken, is het belangrijk om een ​​goed beeld te hebben van wat messing en brons zijn. We hebben deze sectie op maat gemaakt om een ​​duidelijk beeld te geven van wat beide metalen zijn.

Wat is brons?

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (3)

Brons is een metaallegering die voornamelijk bestaat uit koper en tin. Dit metaal dateert uit 3500 voor Christus bij de Sumeriërs en dit tijdperk werd de bronstijd genoemd. Het wordt beschouwd als een koperlegering en wordt gedefinieerd op basis van zijn werkeigenschappen en specifieke legeringselementen.

Bijgevolg kunnen bronzen eigenschappen en kenmerken worden verbeterd met behulp van verschillende elementaire samenstellingen. Dergelijke metalen omvatten mangaan, nikkel, silicium, lood, antimoon, zink en nog veel meer. Hierdoor krijgen ontwerpers een breed scala aan bronskwaliteiten om uit te kiezen. Brons is typisch roodbruin/goud en is broos, maar minder in vergelijking met gietijzer.

Wat is koper?

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (4)

Messing werd ontdekt door gebruikers rond 500 voor Christus met veel overlap met brons. Messing is een metaallegering die voornamelijk koper en zink bevat. De elementaire samenstelling van metalen, waaronder tin, ijzer, aluminium, lood, silicium en mangaan. Deze elementaire samenstelling helpt om verschillende elektrische en mechanische eigenschappen in messing te bereiken. Door het zinkgehalte als voorbeeld te nemen, helpt het messing om de taaiheid en sterkte van het basiskopermateriaal te verbeteren. Bewijs heeft aangetoond dat hoe hoger de zinkconcentratie van messing, hoe buigzamer en sterker de legering.

Messing kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder helder goud, zilver en nog veel meer, afhankelijk van de verhouding tussen zink en koper. Er kan worden gezegd dat het ductieler is in vergelijking met zink met een vergelijkbare lage wrijving wanneer het met andere metalen wordt bewerkt. Daarnaast staat messing vaak bekend om zijn decoratieve toepassing vanwege de gouden gelijkenis.

Laten we 17 verschillen tussen brons en messing vergelijken

Deze sectie richt zich op het maken van vergelijkingen tussen brons en messing met behulp van verschillende individuele kenmerken.

Brons vs Messing: Element Compositie

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (5)

Brons en messing kunnen worden onderscheiden door een vergelijking te maken met behulp van hun elementaire samenstelling. Ter vergelijking: brons als koperlegering bevat koper (Cu) en tin (sn), terwijl de belangrijkste componenten afhankelijk zijn van de legeringsvorm:

 • Aluminium
 • Lood (Pb)
 • antimonium
 • Nikkel (Ni)
 • Fosfor (P)
 • Silicium (Si)
 • Zwavel (S)
 • Cobalt
 • Chromium
 • zink

Aan de andere kant is messing als metaal gewoon een legering van koper en zink. In de natuur omvat de primaire elementaire samenstelling koper (Cu) en zink (Zn), terwijl het de volgende componenten kan hebben, afhankelijk van de vorm van de legering:

 • Blik (Sn)
 • Zwavel (S)
 • Silicium (Si)
 • Fosfor (P)
 • Nikkel (Ni)
 • Lood (Pb)
 • IJzer (Fe)
 • Antimoon (Sb)
 • Aluminium (Al)

Brons versus messing: corrosiebestendigheid

Een andere manier om een ​​vergelijking te maken tussen messing en brons is om hun niveau van corrosieweerstand te gebruiken. Brons oxideert in de lucht als gevolg van het kopergehalte (Cu), wat resulteert in een duidelijk gevlekt patina. Dit helpt voorkomen dat brons gemakkelijk corrodeert, vooral wanneer brons wordt aangetroffen in een omgeving zoals zout water. Als brons echter in contact komt met chloorverbindingen, begint een proces dat "bronsziekte" wordt genoemd. Deze ziekte maakt brons vatbaarder voor corrosie, waardoor de koperlegering in de loop van de tijd langzaam afbreekt. Vanwege de weerstand van brons tegen zoutwatercorrosie, wordt het vaak gebruikt voor bootfittingen en scheepsonderdelen.

Aan de andere kant bestaat messing om corrosiebestendig te zijn, vooral in galvanisch zeewater. Wanneer messing echter corrosie ondergaat, verloor het zijn zinkgehalte en bleef er alleen koper over in een proces dat ontzinking wordt genoemd. Tijdens dit proces is er een cosmetische verandering waarbij de messingkleur van geel naar roze verandert. Dit proces kan echter worden voorkomen door de bronzen laag te coaten.

Brons versus messing: elektrische geleidbaarheid

Deze twee metalen zijn legeringen van koper. Koper is de norm waarin de meeste metalen worden beoordeeld op elektrische geleidbaarheid. Een van de interessante feiten die we hebben onthuld met betrekking tot de twee metalen is dat messing en brons een lage relatieve elektrische geleidbaarheid hebben.

Je zou misschien moeten denken dat zowel brons als messing voornamelijk uit koper bestaat, dan zouden ze bijna geleidend moeten zijn als koper. Dit is echter niet het geval vanwege een andere elementaire samenstelling. Ze bevatten allebei een klein percentage van andere elementen zoals aluminium, tin, zink, nikkel, kobalt en meer degradeert de elektrische geleidbaarheid van brons en messing. In vergelijking met het gebruik van koper als standaard, heeft messing een hogere elektrische geleidbaarheid van 28%, terwijl brons het minst (15%) geleidend is.

Brons versus messing: thermische geleidbaarheid

De thermische geleidbaarheid van een materiaal is een maatstaf om te weten of een dergelijk materiaal kan worden gebruikt voor thermische toepassingen. Dit helpt om de hoeveelheid energie te kennen die door dergelijk materiaal kan worden overgedragen en de snelheid waarmee het kan worden overgedragen. Wanneer brons wordt vergeleken met messing, ontdekten we dat de thermische geleidbaarheid van messing veel hoger is dan die van brons, waardoor het meer ideaal is voor het vervaardigen van radiatoren. Brons kan echter worden gebruikt in thermische toepassingen, maar zijn tegenhanger - messing zal worden overwogen boven brons wanneer thermische toepassingen vereist zijn.

Brons versus messing: smeltpunt

Brons heeft een hoger smeltpunt (315 – 1080 °C) dan messing (809 – 1030 °C) en ze zijn allebei gemakkelijk te gieten. Het smeltpunt van messing en brons is erg belangrijk en cruciaal voor de keuze van brons of messing voor een project. Dit komt omdat er een componentfout kan zijn bij het smeltpunt.

Wanneer het materiaal zijn smeltpunt bereikt, is er een overgang van een vaste toestand naar een vloeibare toestand. In deze staat kan dit materiaal gemakkelijk in verschillende vormen worden gegoten. Bij het gebruik van messing of brons als vormbehuizing, moet rekening worden gehouden met de gewenste mechanische eigenschappen. Een meer decoratief project zal hoogstwaarschijnlijk baat hebben bij messing, terwijl een veerkrachtiger project hoogstwaarschijnlijk baat zal hebben bij brons.

Brons versus messing: hardheid

De hardheid van een materiaal is een maatstaf voor zijn reactie op lokale oppervlaktespanning en hoe het materiaal reageert op deuken, krassen en nog veel meer. In deze maat bestaat de Brinell-hardheidsschaal als een van de vele beschikbare hardheidsmaten. Het gebruikt zijn hardheidsindentermachine om de reactie van een materiaal op een gestandaardiseerde kracht te beoordelen. Op deze schaal scoort brons tussen 40 en 420, terwijl koper tussen 55 en 73 scoort.

Dit resultaat laat zien dat brons gemiddeld harder is dan messing. Van een harder materiaal kan worden gezegd dat het brozer is en brons gehoorzaamt aan deze regel dat het veel vatbaarder is voor breuken in vergelijking met messing. Als slijtvastheid en sterkte van groot belang zijn in een project, kan brons een perfecte keuze zijn. Als verwerkbaarheid echter een noodzaak wordt, wordt messing veruit overwogen boven brons.

Brons versus messing: gewicht

Als het gaat om het vergelijken van het gewicht van brons en messing, kan water worden gekozen als de basis voor soortelijk gewicht - gegeven de waarde van 1. Het soortelijk gewicht van brons en messing wordt dan vergeleken als een fractie van zwaardere of lichtere dichtheid. Uit onze vergelijkingen ontdekten we dat brons het zwaarste is met een dichtheid van 7400 – 8900 kg/m8400. Aan de andere kant is het gewicht van messing lager op basis van de elementaire samenstelling en varieert het van 8730 tot XNUMX kg/mXNUMX.

Brons versus messing: duurzaamheid

De duurzaamheid van een materiaal is het vermogen van dat materiaal om functioneel te blijven zonder het gebruik van overmatige reparatie of onderhoud wanneer het materiaal wordt geconfronteerd met normale operationele uitdagingen gedurende de halfwaardetijd. Brons is een hard en stevig metaal, maar het is niet gemakkelijk te buigen. Brons kan ook tegen water en is daardoor ongevoelig voor corrosie door water. Aan de andere kant is messing robuust en niet zo duurzaam als brons. Het is ook ongevoelig voor corrosie en barsten, waardoor het gemiddeld duurzaam is.

Brons versus messing: bewerkbaarheid

Een vergelijkende score die metalen geeft om te beoordelen hoe ze reageren op bewerkingsstress zoals stampen, frezen, draaien en meer, wordt bewerkbaarheid genoemd. Het is van groot belang voor de bewerkbaarheidsscore van een materiaal naar keuze, omdat het bepalend is voor het type bewerking dat op dergelijke materialen kan worden uitgevoerd.

Een materiaalbewerkbaarheidspercentage wordt gedaan in vergelijking met een referentiemateriaal waarbij het materiaal een beoordeling van 100% krijgt. Een materiaal dat moeilijker te bewerken is, heeft een percentage onder de 100 wat het geval is bij messing en brons. De meeste koperlegeringen zijn te ductiel om te bewerken, maar sommige zijn speciaal ontwikkeld voor machinale bewerking, zoals de messinglegering C360.

Brons versus messing: vervormbaarheid

In termen van vervormbaarheid is messing beter vervormbaar dan brons. Er wordt gezegd dat messing hard is, maar het is zachter dan brons, een legering van koper en tin. Deze relatieve zachtheid van messing maakt het gemakkelijker te vormen, te snijden en te vijlen.

Brons versus messing: lasbaarheid

Het is belangrijk op te merken dat zowel brons als messing lasbaar zijn. Er is echter een uitzondering voor de messinglegering die lood bevat, en hoe kleiner het zinkgehalte van messing, hoe gemakkelijker het is om te lassen. Messing dat 20% zink bevat, heeft een goede lasbaarheid, terwijl messing met 20% en meer een redelijke lasbaarheid heeft. Bovendien zijn gegoten messingmetalen slechts marginaal lasbaar.

Aan de andere kant vertonen ongelode bronslegeringen een goede lasbaarheid en worden ze onder stressvolle omstandigheden vatbaar voor scheuren. Loodhoudend fosforbrons kan echter zorgvuldig worden gelast met SMAW.

Brons versus messing: opbrengststerkte

De vloeigrens van een metaal wordt beschouwd als de hoogste spanning waarbij het metaal permanent begint te vervormen. In een vergelijking tussen brons en messing heeft messing een hogere vloeigrens dan koper. Ter ondersteuning van de claim heeft brons de hoogste vloeigrens bij 69.0 - 800 MPa (10000 - 116000 psi), terwijl messing 34.5 tot 683 MPa (5000 - 99100 psi) vertoont.

Brons versus messing: treksterkte

Veel fabrikanten in de verwerkende industrie beschouwen de sterkte van het materiaal als een belangrijke factor, vooral wanneer de materiaalkeuze moet worden gedaan. Brons en messing zijn gewild vanwege de verhoogde treksterkte die ze beide vertonen wanneer ze koud worden bewerkt of in het geval van messing wanneer er meer zink wordt toegevoegd.

Ter vergelijking: brons heeft een treksterkte van 50 Ksi (350 MPa) bij ontlaten en een treksterkte van 92 Ksi (635 Mpa) bij koudgewalst getemperd. Aan de andere kant heeft messing een treksterkte van 53 Ksi (365 MPa) bij ontlaten en 88 Ksi (607 MPa) bij koudgewalst getemperd.

Brons versus messing: afschuifsterkte

Het wordt de sterkte genoemd tegen het type opbrengst of structureel falen, vooral wanneer het metaal faalt in afschuiving. De afschuifbelasting betekent een kracht die een glijdende breuk veroorzaakt van een materiaal of onderdeel langs een vlak dat evenwijdig is aan de krachtrichting. Wanneer gemeten, is het duidelijk dat messing de hoogste afschuifsterkte heeft, variërend van 35000 psi tot 48000 psi, terwijl brons de laagste afschuifsterkte heeft, variërend van 35000 psi tot 47000 psi.

Brons versus messing: kleur

Een van de eenvoudigste manieren om onderscheid te maken tussen brons en messing is het gebruik van kleur. Brons is qua kleur roodbruin. Deze eigenschap kan enigszins veranderen wanneer andere elementen aan het bronsmengsel worden toegevoegd. Ongeacht de verandering is het nog steeds gemakkelijk om brons van messing te onderscheiden. Aan de andere kant heeft messing meestal een gedempte gele tint en lijkt het erg op dof goud. Deze eigenschap maakt het een ideaal materiaal voor meubels en armaturen.

Brons versus messing: prijs

Het stuk brons en koper kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het kopergehalte. Het gehalte aan koper in beide legeringen bepaalt hun prijs op de markt. Brons is echter in vergelijking met messing meestal duurder. Dit kan worden toegeschreven aan het kopergehalte en aan het proces dat nodig is om brons te vervaardigen.

Brons versus messing: toepassingen

Brons

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (6)

Brons bestaat in verschillende vormen of legeringen en ongeacht de legering biedt het een breed scala aan toepassingen. Brons werd vele jaren gebruikt voor munten en is geschikt voor gebruik in scheeps- en bootbeslag voordat roestvrij staal algemeen werd toegepast. Tot op de dag van vandaag wordt brons gebruikt in scheepsschroeven en ondergedompelde lagers. Brons heeft een zeer lage wrijving tegen ongelijksoortige metalen en wordt daarom tegenwoordig gebruikt voor lagers, veren, bussen, stuurlagers voor autotransmissie, lagers voor kleine elektromotoren en nog veel meer.

Brons wordt gebruikt om hamers, hamers, moersleutels en ander duurzaam gereedschap te maken, omdat ze geen vonken genereren wanneer ze tegen een hard oppervlak worden geslagen. Ze worden ook gebruikt bij het maken van bronswol voor houtbewerkingstoepassingen. Brons heeft ook een geweldige toepassing in sculpturen, muziekinstrumenten en elektrische contacten. Specifieke bronslegeringen bieden verschillende eigenschappen als volgt:

863 - Mangaanbrons

Deze bronslegering staat bekend om zijn corrosieve weerstand en hoge sterkte. Het heeft een lange levensduur als resultaat van duurzaamheid, waardoor het een ideale optie is voor zware toepassingen. Dergelijke toepassingen omvatten landbouw- en bouwmachines. 863 Mangaanbrons is toepasbaar bij het maken van:

 • Brug pinnen
 • Brons voor tandwielen
 • Cams
 • gibs
 • Hydraulische cilindercomponenten
 • Grote spindelventielen
 • lastlagers
 • Geschroefde moeren

907 Tin Brons

De 907 Tin Bronze is bestand tegen corrosie van hoge kwaliteit, vooral in toepassingen waarbij blootstelling aan zeewater is betrokken. Het presteert uitstekend in slijtage- en vermoeidheidstoepassingen en is matig bewerkbaar. De legering is toepasbaar bij het maken van:

 • Lagers
 • Brons voor tandwielen
 • Bushings
 • Mariene hulpstukken
 • Zuigerveren
 • Pompcomponenten

917 Tin Brons

Deze legering staat bekend om zijn verhoogde draagvermogen, vooral voor zware lasten die langzaam en onregelmatig bewegen. 917 tinbrons is zeer corrosiebestendig en vereist voldoende smering. Het wordt vaak gebruikt voor toepassingen zoals:

 • Lagers met lage snelheid en hoge belasting
 • Draaitafels voor bruggen
 • Gears
 • Wielen in wormaandrijvingen
 • Beweegbare brugcomponenten

954 aluminium brons

Het 954 Aluminium Brons is een extreem sterke bronslegering die superieure corrosieweerstand biedt. Omdat het de meest populaire aluminiumbronslegering is, heeft het een uitzonderlijk hoge temperatuursterkte, lasbaarheid, hoge ductiliteit, hoge opbrengst en hoge treksterkte. Het wordt over het algemeen gebruikt voor toepassingen zoals:

 • Wormen en wormwielen (lage snelheid/hoge sterkte)
 • Tandwielen
 • Bushings
 • Lagers
 • Beitsen (manden/haken)
 • Ventielcomponenten

955 aluminium brons

Het 955 Aluminium Brons is een van de sterkste non-ferro legeringen die er bestaan. Deze legering heeft een superieure druk- en vloeigrens in combinatie met een hoge hardheid en rek. Het is corrosiebestendig tegen zeewater met een indrukwekkende thermische weerstand. 955 Aluminium Brons is lasbaar met een goede bewerkbaarheid. Het wordt vaak aangetroffen in toepassingen zoals:

 • Roerwerken
 • Vliegtuigmotor (stoelen, klepgeleiders)
 • Brons voor tandwielen
 • Bushings
 • Onderdelen van het landingsgestel
 • Beitsen (manden/haken)
 • wormen

Messing

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (7)

Messing – een legering van koper biedt een breed scala aan toepassingen in de maakindustrie. De algemene toepassing ervan is te vinden in decoratie omdat het een gouden gelijkenis vertoont. Als gevolg van zijn duurzaamheid en bewerkbaarheid is messing een zeer ideaal bronmateriaal voor het vervaardigen van muziekinstrumenten. Het is toepasbaar bij het vervaardigen van sanitaire leidingen en buizen vanwege de hoge corrosieweerstand. Messing wordt veel gebruikt in elektronische apparaten omdat het een uitstekende elektrische geleidbaarheid biedt.

Ongetwijfeld wordt messing gezien in mechanische toepassingen, waaronder de productie van schelpen voor een M-16 geweer, tandwielen, lagers en nog veel meer. Verschillende toepassingen van specifieke legeringen van messing zijn onder meer:

Rood messing

Dit is een legering van messing en bestaat uit ongeveer 95% koper en 5% zink. Red Brass is een zachte legering van messing en kan gemakkelijk in de gewenste vormen worden gevormd of gehamerd. Het is het meest geschikt voor ambachtelijke projecten vanwege de ongewone diepe bronskleur. Rood messing heeft een grote verscheidenheid aan toepassingen, zoals:

 • architectonisch fasciaal
 • Badges
 • Sieraden
 • Grillwerk
 • Maritieme hardware
 • Deurgrepen
 • Sierversiering

Messing graveren

Het graveermessing staat bekend als C35600 of C37000 met een loodsamenstelling tussen 1% en 2%. Zoals het achtervoegsel al aangeeft, zo is de toepassing ervan in wezen voor het maken van gegraveerde platen en naamplaten. Het graveermessing heeft de volgende toepassingen:

 • Bouwershardware
 • Versnellingsmeters
 • Klokcomponenten
 • Toestelrand

Gratis snijden van messing

Dit type messinglegering wordt C-360 genoemd en is samengesteld uit koper, zink en lood. Het wordt vaak aangetroffen in toepassingen zoals:

 • Bouten, moeren, onderdelen met schroefdraad
 • Terminals
 • Pijp- of waterfittingen
 • taps
 • Ventiellichaam
 • injectoren
 • Balans gewicht

Messing met hoge treksterkte

Messing met hoge treksterkte is een mangaanbevattende messinglegering. Deze vorm van messinglegering heeft een hoge sterkte en is toepasbaar in producten die veel stress ondergaan. Voorbeelden van toepassing van messing met hoge treksterkte zijn:

 • Locomotief Asbak
 • Scheepsmotoren
 • Sierplaten
 • Accuklemmen
 • Klepgeleiders
 • Lagers van bussen
 • Zwaarlastwielen

Samenvattingstabel

Hoe onderscheid te maken tussen brons en messing?

Kleuridentificatie

Brons vs Messing, wat is het verschil? Wat is beter? (8)

 • Voor een juiste identificatie, reinigt u de twee metalen met zout en azijnpasta. Dit komt omdat oudere stukken brons en messing normaal gesproken een donkere of groene coating ontwikkelen die bekend staat als patina. Deze patina maakt het moeilijk om beide metalen te onderscheiden met behulp van kleur. Meng voor een grondige reiniging 1 theelepel (17 g) zout met bloem (8 g) en roer er voldoende witte azijn door om een ​​dikke pasta te maken. Schrob de pasta vervolgens met een spons op het niet-geïdentificeerde metaal en spoel de pasta af met heet water.
 • Controleer het metaal als het roodbruin is. Nadat het metaal is schoongemaakt waarvan de ware kleur te zien is, controleert u of de kleur een roodbruine tint is. Brons is gemaakt van koper en tin, waardoor het niet de gele kleur van messing vertoont. Een eenvoudige tip om de kleur te herkennen, is door een paar verschillende stukken metaal vast te houden, zodat de kleur beter te zien is. Als het duidelijk is dat het metaal een roodbruine verkleuring vertoont, is het brons.
 • Controleer het metaal als het een geel gekleurd metaal is
 • Op het eerste gezicht vertoont messing een gele kleur zoals goud vanwege de elementaire samenstelling van koper en zink. De messinggele kleur ziet er doffer en minder levendig uit dan het goud dat er geler uitziet. Als het metalen materiaal geelachtig gekleurd is en niet erg aangetast was, dan zou het messing zijn.
 • Controleer het metaal op ringen om je ontdekking te verifiëren. Brons wordt meestal gegoten met behulp van spin- of centrifugaalkracht. Dit proces creëert op het brons een zwakke ring aan het oppervlak. Als je voelt dat het metalen stuk van brons is, voel of zoek dan naar ringen. Dit is gemakkelijk te zien als het stuk een cilinder of metalen pijp is.

Veelgestelde vragen over brons versus messing

Samenvatting: Brons vs Messing, welke is het beste voor uw project?

Brons en messing zijn koperlegeringen die veel koperkwaliteiten behouden, maar ze hebben unieke verschillen. Het is gebruikelijk om brons en messing te verwarren als het gaat om metaalkeuze, ons artikel heeft een vergelijking gegeven van de eigenschappen, toepassingen en sterkte. Vanaf nu zou u de beste optie moeten kunnen krijgen op basis van onze vergelijking en we zijn blij dat uw project een succes zal zijn.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated: 12/08/2022

Views: 6281

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.